Bildeanalyse På 1-2-3

I dette innlegget har jeg tenkt å skrive om bildeanalyse, om hva du må se etter når du analyserer bilder. Senere skal jeg komme med et eksempel på å analyserer et bilde.

 

       Bildeanalyse     
 

Type Bilde:

Det første som kan være lurt å finne ut først er hva slags type bilde der er, er det et reklamebilde, cd-cover eller et kunstbilde.

 

Hovedmotivet:
Det neste du må gjøre er å finne hovedmotivet, altså fortell med få ord hva bildet forestiller, handlingen.

 

Format:

Nå må du finne formatet til bildet, altså høyden, bredden som bilde har.

 

Komposisjon: 

Hva skjer i bildet, og hva er med i bildet og hvor befinner de seg på bildet, altså du må forklare hvor ting er. Bruk uttrykk som til venstre for, til høyre for, bak, foran, på skrå, etc.

Virkemidler:

Hva slags farger er det i bildet? Er det brukt noen effekter på bilde (som svart/hvitt, fokus, etc) Passer bilde med teksten/overskriften/tittelen til bilde?

 

Tolking av bilde:

Når du er ferdig med å granske bildet kan du endelig tolke bildet. Da du skal tolket et bilde må du få tanker og meninger fram, altså det finnes ingen fasit, bare dine tanker og meninger. Det du må igjennom for å tolke et bilde best mulig er å få noen tanker rundt bildet, altså hva er de første tankene du får når du ser bildet. Hva er hensikten med bildet? Er det en reklame eller et CD-cover eller et privat bilde osv. Du må vite noe om når bildet ble tatt eller laget, men det gjelder først og fremst for historiske bilder og kunstbilder.

Er det noe symbolikk i bildet? Er det fargene eller motivet eller stemningen som får oss bevisst til å få oss til å tenke på noe spesielt. Til slutt må din opplevelse av bildet komme fram og tenke hva bildeskaperen kanskje har tenkt med bildet, men det kan være vanskelig, fordi oftest har bildeskaperen ment noe annet.

 

Eksempel på analyse av bilde

Det bilde jeg har tenkt å analysere er dette bildet her, som jeg har tatt for en stund siden

Analysen kommer senere

-Bull (Åsmund)

 

Kilder:

  1. https://www.google.no/search?q=canon+eos+700d&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SpnXVNbtKILtarb9gpAL&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=old+cameras&imgdii=_&imgrc=G_aeGICAqjKuXM%253A%3Bzyc3Nm48mGcPSM%3Bhttp%253A%252F%252Fpeaceofmyheartphoto.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F02%252Fthree_old_cameras.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpixgood.com%252Fold-cameras-photography.html%3B800%3B533 Dato: 08.02.2015


2 kommentarer

Mikkel

19.03.2015 kl.12:08

Kjempe bra at du har med så mye informasjon om bilder og ulike formater innen temaet foto. Bra blogg med bra utseende.

kunne kanskje hatt med et bilde til :)

Meitemark666

19.03.2015 kl.12:15

*: Bra informasjon!

*: Fint at du har med kilder!

:D: Kunne ha skrevet litt mer under hvert punkt!

Skriv en ny kommentar

hits